Blog

Hoezo crisis? En welke crisis dan?

Afgelopen week organiseerden we weer onze maandelijkse creatiesessie van Stichting Werklust. Met Stichting Werklust beogen we mensen verder te helpen in het creëren van hun droombaan door hun vraag te bespreken in een sessie met een aantal mensen die een drive hebben om anderen verder te helpen met hun kennis, ervaring, netwerk of verdiepende vragen. Wij noemen dat werken vanuit de hart-en-hoofdverbinding. We worden gefinancierd door giften en donaties en mensen stellen ruimten beschikbaar in het land om creatiesessies te organiseren.

Never give up
De afgelopen creatiesessie was Eduardo één van de ‘hartwerkers’ – zo noemen wij de mensen die hun vraag voor droombaan centraal stellen –. Eduardo is van Peruviaanse afkomst, opgegroeid in een arm gezin, maar hij heeft wel met baantjes kunnen studereng en is opgeleid als ICT’er in Peru. Vanwege de inflatie van 7500% is hij eind jaren ‘80 naar Europa vertrokken. Hij kreeg een telefoontje van een Peruviaanse landgenoot om zich bij een groep straatmuzikanten in Duitsland aan te sluiten. Als illegaal, maar hard werkende muzikant, toerde hij in weer en wind door Europa en merkte dat een straatmuzikant in Europa een geheel andere sociale status heeft dan in Latijns-Amerika. Op een gegeven moment werd hij door de vreemdelingenpolitie in Nederland opgepakt en uitgewezen naar Duitsland, hij dacht namelijk legale papieren te hebben via een Nederlandse werkgever die hem in dienst had genomen. Via een dure Duitse advocaat wist hij een verblijfsvergunning te krijgen en kon hij aan de slag in zijn beroep als ICT’er. Als eerste kon Eduardo daarbij de lening terugbetalen die hij had afgesloten voor de advocaat. Echter, na een aantal jaar ging het bedrijf waarvoor hij werkte failliet en daarmee verdween zijn gedachte financiële zekerheid. Inmiddels getrouwd en drie kinderen kon Eduardo weer op zoek naar een nieuwe baan. Hij vond die baan en is nog steeds werkzaam als ICT’er. Hij merkte dat hij daarnaast nog een andere passie heeft, namelijk mensen inspireren en motiveren met zijn levensverhaal.

Doe mij zo’n crisis
Eduardo vraagt zich af: leven we nu in een crisis? Als je de Europese crisis vergelijkt met zijn levensverhaal, kun je zeggen dat het ons financieel iets minder gaat. Sommigen hebben het zwaar, maar toch minder zwaar dan het merendeel van de wereldbevolking. Harry Starren was mijn directeur bij de Baak en als hij het had over de economische crisis vanuit het gezichtspunt van een gemiddelde Afrikaan, zei hij altijd: ‘Doe mij zo’n crisis’.

De werkelijke crisis waarin we leven wordt wellicht mooi verwoord in onderstaand plaatje van de Dalai Lama, en is meer een existentiële en ecologische crisis. Als we die beide nu eens bij de horens vatten, lossen we daarmee dan ook de economische crisis gelijk op?

De komende periode zal ik vaker over dit onderwerp schrijven. Ik ben benieuwd naar jullie mening en ideeën hierover. Hoe ervaar jij de huidige tijd? Vind jij het vooral moeilijk vanwege de economische teruggang of ben je bezorgd om de aarde. Of beide of gaat het jou juist voor de wind?

Eduardo is in te huren voor motivatie workshops. Interesse: mail Eduardo

Reacties zijn gesloten.